Artikelen
Geschiedenis Laurentiuskoor Oudorp/Alkmaar PDF Afdrukken E-mailadres

Geschiedenis Laurentiuskoor Oudorp/Alkmaar

Het Laurentiuskoor uit Oudorp/Alkmaar is een klassiek kerkkoor, opgericht in november 1953 als kinderkoor door Riet Woldhuis-Tamis. Meer dan 55 jaar heeft zij het koor gedirigeerd. Omdat het koor in de jaren-zeventig niet langer uit alleen maar kinderen bestond, werd het koor omgedoopt tot Laurentius Jeugdkoor en uiteindelijk tot Laurentiuskoor. Tijdens haar lange geschiedenis heeft het koor in kerken, bejaardenhuizen, ziekenhuizen, verpleeghuizen en concertzalen uitvoeringen gegeven. Een aantal belangrijke locaties waren de Dom van Keulen (Duitsland), de St.-Jacobs- en St.-Nicolaaskerk van Praag (Tsjechië), de Sint-Bavo Kathedraal te Haarlem, de Sint-Catharina Kathedraal in Utrecht en de Basiliek van Sittard. Kerkelijk klassiek repertoire, Latijnse missen, motetten in verschillende talen maar ook operettes werden ingestudeerd, toneelstukjes opgevoerd zoals liederen voor trouwerijen en begrafenissen. In 1985 werd bij het landelijk Bachconcours van Tros-radio te Hilversum door het koor de eerste prijs gewonnen. De NCRV en KRO maakten zes keer opnames, met een aantal cd’s en landelijke radio- en televisieuitzendingen als resultaat.

Op dit moment luistert het koor elke drie weken de eucharistievieringen op in de Laurentiuskerk in Oudorp (gemeente Alkmaar). Ook zingt zij in de regio en is op uitnodiging beschikbaar. Elk jaar neemt het koor deel aan korenfestivals en houdt op tweede kerstdag een kerstconcert in de Laurentiuskerk Oudorp. Het Laurentiuskoor staat vanaf januari 2009 onder de deskundige en bezielende leiding van de uit Griekenland afkomstige dirigent Yiorgo Moutsiaras. De begeleiding wordt sinds medio 2011 verzorgd door de Servische pianiste Jelena Popović.

Alkmaar, 3 maart 2012

 
Korenfestival Laren 5 juni 2011 PDF Afdrukken E-mailadres

Zondag 5 juni 2011 hebben wij meegedaan aan het eerste korenfestival in Laren. Samen met de Gooise Koorschool uit Hilversum, het Knabenchor Hösel uit Ratingen-Hösel, het Larens kamerkoor  La VocE en de Zeeuwse Koorschool uit Goes hebben wij een echaristieviering in de prachtige Sint-Jansbasiliek in Laren opgeluisterd.

 

's Middags hebben wij een inloopconcert gegeven in het Singer-museum van Laren dat gepresenteerd werd door Janke Dekker. Het was een mooie dag, waarvan wij met volle teugen genoten hebben. Er staan twee filmpjes op Youtube, Look at the world van John Rutter samen met het Larens kamerkoor La VocE en Cantique de Jean Racine van Gabriël Fauré in het Singer-museum.

Fotograaf: P. van Rietschoten

Laatst aangepast op zondag 21 augustus 2011 17:39
Lees meer...
 
In gesprek met Yiorgo Moutsiaras Parochieschakel juni 2009 PDF Afdrukken E-mailadres

Artikel uit de Parochieschakel van juni 2009

 


Yiorgo Moutsiaras is sinds januari 2009 de opvolger van Riet Woldhuis-Tamis als de nieuwe dirigent van het Laurentiuskoor. Geboren in Griekenland, opgegroeid in de stad Volos. Hij ging daar naar school en kreeg tevens zijn eerste muzieklessen.

Piano spelen was zijn passie en de opleiding duurde 12 jaar, afgesloten met een diploma. Vanzelfsprekend hoorde daarbij de muziektheorie van verschillende stijlen. Nog vier jaar, totdat hij in 1997 in militaire dienst moest, studeerde hij klassieke zang en fagot. In juni 1999 kwam hij naar Nederland om het toelatingsexamen orkestdirectie te doen en in september ging hij in Nederland wonen.

Laatst aangepast op zondag 21 augustus 2011 13:08
Lees meer...
 
Een droom die waarheid werd PDF Afdrukken E-mailadres

 

Akela Riet Tamis uit Oudorp N.H. kreeg in het jaar 1953 het idee om met enkele welpen een kinderkoortje te beginnen.

Daar ze het begeleiden maar een beetje “op ‘t gevoel” deed, nam ze 10 jaar zanglessen bij mevrouw Kliffen en volgde de vakopleiding bij de heer Bootsma. Zij leerden haar de kneepjes van het vak.

Het beginnende koortje (12 welpen) en enkele leden van de gidsenbeweging groeiden uit tot een massaal koor van zo’n 80 leden. Zo langzamerhand werd dit de grootste jeugdbeweging van Oudorp.

Laatst aangepast op zondag 21 augustus 2011 13:10
Lees meer...
 
« StartVorige12VolgendeEinde »

Pagina 2 van 2