Geschiedenis Laurentiuskoor Oudorp/Alkmaar PDF Afdrukken E-mailadres

Geschiedenis Laurentiuskoor Oudorp/Alkmaar

Het Laurentiuskoor uit Oudorp/Alkmaar is een klassiek kerkkoor, opgericht in november 1953 als kinderkoor door Riet Woldhuis-Tamis. Meer dan 55 jaar heeft zij het koor gedirigeerd. Omdat het koor in de jaren-zeventig niet langer uit alleen maar kinderen bestond, werd het koor omgedoopt tot Laurentius Jeugdkoor en uiteindelijk tot Laurentiuskoor. Tijdens haar lange geschiedenis heeft het koor in kerken, bejaardenhuizen, ziekenhuizen, verpleeghuizen en concertzalen uitvoeringen gegeven. Een aantal belangrijke locaties waren de Dom van Keulen (Duitsland), de St.-Jacobs- en St.-Nicolaaskerk van Praag (Tsjechië), de Sint-Bavo Kathedraal te Haarlem, de Sint-Catharina Kathedraal in Utrecht en de Basiliek van Sittard. Kerkelijk klassiek repertoire, Latijnse missen, motetten in verschillende talen maar ook operettes werden ingestudeerd, toneelstukjes opgevoerd zoals liederen voor trouwerijen en begrafenissen. In 1985 werd bij het landelijk Bachconcours van Tros-radio te Hilversum door het koor de eerste prijs gewonnen. De NCRV en KRO maakten zes keer opnames, met een aantal cd’s en landelijke radio- en televisieuitzendingen als resultaat.

Op dit moment luistert het koor elke drie weken de eucharistievieringen op in de Laurentiuskerk in Oudorp (gemeente Alkmaar). Ook zingt zij in de regio en is op uitnodiging beschikbaar. Elk jaar neemt het koor deel aan korenfestivals en houdt op tweede kerstdag een kerstconcert in de Laurentiuskerk Oudorp. Het Laurentiuskoor staat vanaf januari 2009 onder de deskundige en bezielende leiding van de uit Griekenland afkomstige dirigent Yiorgo Moutsiaras. De begeleiding wordt sinds medio 2011 verzorgd door de Servische pianiste Jelena Popović.

Alkmaar, 3 maart 2012